NÁŠ PŘÍBĚH

Včelaření s láskou

Navazuju na včelařskou tradici mého pradědečka, který na stejném místě choval včely už v první polovině 20. století. Z jeho dochovaných včelařských deníků vím, s jakou péčí, něhou, ale i s jakou ohromující odborností se o své včely staral. Byl to lékař a cokoli dělal, to bral vážně. Na to se nyní, po více než padesáti letech snažím navázat i já. Přestože jsem se vše musel učit od začátku, vím přesně co od svého včelaření chci. Poctivost, respekt k živým tvorům a jejich přirozeným potřebám, skromnost a celoživotní učení se od těch fantastických stvoření, která jsou tu o nějaké půl miliardy let déle než my. Jako vystudovaný biolog mám svou dobrou průpravu, ale teď už vím, že jako včelař se budu učit celý život. 

Nesoustředím na kvantitu, ale na nekompromisní kvalitu a získávání tzv. panenského medu. Je pro mne samozřejmostí neléčit včely syntetickými léčivy, vytáčet med pouze z panenského díla a brát si jen ten med, který včely mohou postrádat. Včely místo cukru zimuji převážně na jejich vlastním medu, dopřávám jim čistotu pravidelně udržovaných úlů a chovám je s respektem k jejich přirozeným potřebám a biologickým pochodům. Zato od nich dostanu panenský med té nejvyšší dosažitelné kvality, technologicky zpracovaný v režimu shodném s Bio. Bez reziduí léčiv a včelích metabolitů, jen přecezený, nefiltrovaný a nerozehřívaný. Prostě čistý, plný pylu a enzymů tak, jak jej včely přinesly a zpracovaly v úlu.

Veškerá činnost s medem související probíhá ručně a s individuální péčí. Práce u včel, odvíčkování, vytáčení i plnění medu do nových sterilizovaných sklenic je dělána s radostí a jako milovaný koníček. Nejde nám o to, vyždímat ze včel co se dá pro okamžitý zisk, ale med si bereme jako odměnu za naši péči a vždy jen tolik, kolik včely mohou postrádat. Na zimu jim necháváme vždy dostatečnou zásobu a nestresujeme je nedostatkem v žádné části roku. Proto máme medu míň a nikdy nebudeme mít výnos, jako komerční včelař, který vytočí včely do sucha a potom je zaleje cukrem a chemií, aby je udržel naživu. Ne, že bychom to neuměli, ale prostě to nechceme. 

S medem na vašem stole jsme se prostě a doslova pomazlili od "A do Z" a pečovali o něj a jeho tvůrkyně s láskou a respektem. Snad z něj budete mít stejnou radost, jako my.

— PROČ BYSTE MĚLI ZVOLIT PRÁVĚ NÁŠ MED —

DĚLÁME PRÁCI JAKO KONÍČEK

ČISTÁ TECHNOLOGIE

Žádná chemie, nepřirozené zásahy, žádné rabování včel až na hranu. Respekt, péče a radost, to je to, co pro mne dělá včelaření vášní .

ČISTÁ PŘÍRODA

Včelařím na pomezí České Sibiře a středního Povltaví, příroda tu neumožňuje příliš intenzivní zemědělskou činnost a proto není tak zatížena pesticidy, hnojivy a průmyslovými plodinami jako jinde. Skládá se hlavně z lesů, luk a  remízky rozdělených nevelkých polí.

ČISTÉ ZPRACOVÁNÍ

Med zpracováváme ručně, používáme při tom jen nerezové náčiní a nádoby. Balíme ho do nových sterilních sklenic, stejně jako ho naše včelky zabalily do nových panenských plástů z bílého, voňavého vosku.